Cevdet Bağca & Mayna (2007)

MAYNA Cevdet Bağca’nın 3.solo albümü .Kendi tanıklıklarını sanatına özenle işleyen Bağca'nın, MAYNA albümü müzik ağacının "olgun meyvesidir". Bu albümde de yine ağırlıklı olarak Cevdet Bağca’nın eserleri yeralıyor. 10 eserin söz-müzikleri,yine 2 eserin sözleri Cevdet Bağca imzası taşıyor. Ayrıca yine çok önemli müzik insanlarımızdan biri olan Kemal Sahir Gürel ‘in 2 müziği de renk katmış. Albümdeki tek kürtçe türkünün söz ve müziği de Mehmet Atlı’ya ait.MAYNA albümü Ankara’da yapıldı.Albümün aranjör ve yönetmeni Mete Artun. 3 eser de İzmir’de kayıt edildi, Özgür Ercan’ın imzasını taşıyor. Çok değerli müzisyenler sazlarıyla eşlik ettiler.
Mayna; konuşan bir karga türüdür en az 300 sene yaşar dünyanın en akıllı kuşlarından biridir. Hatta en akıllı hayvanlarından biridir
Albümünün adının neden Mayna olduğunu Cevdet Bağca şu sözleriyle açıklıyor ;
"Mayna karga demek. Bir gün Varto’dan konserden geliyordum. Bir duvarın dibinde bir amca tütün sarıp içiyordu. Kar yağıyordu. Biz de ekiple gidelim amcayla sohbet edelim babından gittik yanına. Amca bir bilge adam gibi duruyordu, bir heykel gibi duruyordu, çok iyi çalışılmış bir heykel gibi duruyordu üstelik. Orda kargalar üzerine sohbet ettim. Çok iri kargaları var bizim Doğu’nun. Dedim ki amca hani bu kargalar niye iri? Adam bana bilgece yanıtlar verdi açıkçası. “Siz, o gördüğünüz karganın neler bildiğini bilmiyorsunuz. O karga en az 300 sene yaşar ve bölgede yaşanan dramı hani o isyanları, bastırılma yöntemlerini hepsini izlemiştir. Hepsinin tanığıdır ve inan bana unutmamıştır. Geçmişte burada neler yaşandı siz bilmiyorsunuz” dedi. Açıkçası bu çok sarsıcıydı benim için de yanımdaki arkadaşlar için de.
Sonra düşündük bu albüme ne isim koyacağız? Tam da albüm dönemiydi. Yani karganın, o amcanın dilindeki karga tarifinin aslında bize biraz uyduğunu düşündük. Harbiden bölgede inanılmaz şeyler yaşanıyor, biz üç gün sonra unutuyoruz, beş gün sonra unutuyoruz. Keşke karganın tanıklığı kadar ısrarlı bir tanıklığımız olsa. Unutmadığımızı anlatabilsek, unutmadığımızı dönem dönem hatırlatabilsek diye. Oturduk düşündük direk karga ismini koyamayacağımız için de bir konuşan karga cinsi var adı Mayna’dır, dünyanın en akıllı kuşlarından biridir. Hatta en akıllı hayvanlarından biridir. Dedik bizimki de karga olsun, Mayna olsun. İsmi o amcadan kaynaklı şekillendi.
Hani bir de piyasada kendine bülbül diye, kanarya diye hitap eden komik insanlar var. Sanki bal mumundan yapılmışlar ve yarım saat sonra eriyecekmiş, yüzleri kaybolacakmış gibi gördüğüm tipler. Biraz onlara sataşmak için de bu ismi koydum açıkcası. Hani yeterince bülbül var, bir de kargaya ihtiyaç olsun biz de o ihtiyacı karşılayalım dedim."
1 - Kavgada Gör Beni
2 - Al Ömrümü
3 - Loçi Xalo
4 - Gün Olur
5 - Firari
6 - Kırgın
7 - Gel
8 - Cudi
9 - Kırlangıç
10 - Mülazim
11 - Oğul
12 - Yaralıyım