Göğe ermişken başımız
Kana bulandı düşümüz
Görkemli yürüyüşümüz
Kırıldı o 1 Mayıs’ta.
Binler doldurdu alanı
Kurban verdik onca canı
İşçinin şanlı destanı
Yazıldı o 1 Mayıs’ta.
KANLI GÜNLEME
1.
Bu alan
1 Mayıs Alanı
Emeğin gül cengi başlayalı
Yaşamış nice “Kanlı Pazar”ları
Bir yanı Paris Komünü
Bir yanı Lyon dokumacıları
Omuz başınızda duruyor
Amerikalı sınıf kardeşleriniz
Şikago kahramanları!
2.
Bugün yüreğim ne şurda
ne burda
Bugün yüreğim bir kanlı külçe
İstanbul’da
Bugün yüreğim yalnızca
Taksim’de atıyor
Ve bedenim al kanlar içinde
paramparça
1 Mayıs’ta
Toprağa düşenlerle yatıyor!
3 Mayıs 1977
Rasih Nuri İleri, Attila Aşut ve Nurettin Abacıoğlu, 1 Mayıs 2010’da İstanbul Taksim Alanı’nda.
5 Ekim 1939’da Trabzon’da doğdu. İlk ve ortaokulu doğduğu kentte okudu, liseyi Ankara’da tamamladı. İlk yazı ve şiir denemeleri, Ceylan, Küçük Afacan gibi çocuk dergileriyle Tan gazetesinin Çocuk Sayfası’nda yayımlandı.
1957’de Ömer Turan Eyüboğlu’nun Hâkimiyet gazetesinde çalışmaya başladı. 1957-1969 yılları arasında, Trabzon’da yayımlanan birçok gazetede muhabir, yazar, teknik sekreter ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Ömer Turan Eyüboğlu’nun 1960 yılında ölümünden sonra Hâkimiyet gazetesinin yayın sorumluluğunu ve haftalık Sanat Sayfası’nın yönetmenliğini üstlendi. Kıyı dergisinin kuruluş çalışmalarına katıldı. Daha sonra Hizmet, Sonhaber, Ses gibi yerel gazetelerde yazılar yazdı; Dünya, Akşam, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin Trabzon muhabirliğini yaptı. 1965-1968 yılları arasında, Sömürücülüğe Karşı Savaş adlı haftalık toplumcu gazeteyi çıkardı. Trabzon’da Gazeteciler Sendikası’nın, Devrim Ocağı’nın ve Türkiye İşçi Partisi‘nin kurucuları arasında yer aldı.
Sonraki yıllarda Politika, Yeni Ulus ve Çağdaş gazetelerinde çalıştı. Görüş dergisinde sendikal ağırlıklı yazılar yazdı.
12 Mart’tan sonra yurtdışına çıktı, 12 Eylül döneminde Mamak Askeri Cezaevi’nde 37 ay tutuklu kaldı.
1988 yılında Adımlar dergisinin Ankara Haber Müdürlüğü’nü yaptı. 1990-1991 yılları arasında, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler Derneği’nin (NÜSHED) Genel Yönetmenliği’ni üstlendi, bu kuruluşun Son Reçete adlı dergisini çıkardı. 1993’te, Aziz Nesin’in başyazarlığını yaptığı Aydınlık gazetesinde “Üçüncü Göz” yazılarını yazmaya başladı.
Daha sonra Siyah Beyaz gazetesine Kültür-Sanat Editörü olarak girdi. Edebiyatçılar Derneği’nce 1994’te yayımlanan SIVAS KİTABI / Bir Topluöldürümün Öyküsü adlı belgesel yapıtın editörlüğünü yaptı.
Birçok kitaba yazar ve editör olarak katkıda bulundu. Şiirleri ve sanat yazıları, belli başlı yazın dergilerinde ve seçkilerde yer aldı. Şiirlerinden bir seçmeyi 2001 yılında Serander Yayınları’ndan çıkan Acının Külrengi adlı kitabında topladı. Daha sonra Günlerin Kıyısından / Trabzon Yazıları adlı deneme kitabı 2011 yılında Kıyı Yayınları’ndan çıktı. Köşeyazılarından oluşan Siyah Beyaz Yazılar adlı dosyası ise 2014’te yayımlandı.
Dil ve yazın alanında çeşitli ödülleri var. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dil Derneği, PEN Yazarlar Derneği, BESAM, TÜSTAV üyesi ve Sürekli Basın Kartı sahibidir.
Attila can, resim yüreğime dokundu. Seni, rasih ağabeyimi, nurettin dostu nasıl özlemişim! Torun bakmıyor olsaydım 1 mayısda arayacaktım.olmadi. ıyisiniz umarım. Sevgimle.
Serpil